Nutrition and the media. Can we distinguish true information from myths? Pilot study in adults and adolescents population

  • Andrea de Lucas-Muñoz Departamento de Nutrición y Ciencia de los Alimentos, Universidad Complutense de Madrid, España
  • Maria Angeles Martín Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos y Nutrición (ICTAN-CSIC), España
  • Marta Mesías Departamento de Nutrición y Ciencia de los Alimentos, Universidad Complutense de Madrid, España / Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos y Nutrición (ICTAN-CSIC), España
Keywords: food, nutrition, myths, the media, social networks

Abstract

Introduction: Food and nutrition are areas of great interest to the population, due to their relationship with health, aesthetics and the environment. This interest is linked to the increase in information on these issues in the media. However, in many cases, the information transmitted is not 100% true, leading to false beliefs and the creation of food myths. Objectives: To carry out a pilot study to evaluate the knowledge of a group of subjects (adults and adolescents) about certain food myths and the most used means to obtain such knowledge. Methodology: A survey was prepared, distributed electronically to 200 participants. Results: Around 80% admitted to seek information on food voluntarily, mainly using internet and mainly visiting social networks such as Instagram, Facebook or Twitter. Conclusions: Despite the fact that the adult and adolescent population has not shown great confusion in relation to certain food myths, it is important to make society aware that it is necessary to be critical and to contrast the information transmitted in order to eradicate myths and false news about aspects related to food and nutrition.

Downloads

Download data is not yet available.
Abstract Views: 2307
PDF (Español (España)) : 2383

References

Alzate Narváez, T. (2013). Consejos dietéticos y nutricionales en la prensa española. Revista Española de Comunicación en Salud, 4(1), 17-26.

Barreiro, B. (2019). Buceando en las tendencias alimentarias de los españoles. Alimentos de España. Retrieved from https://www.mapa.gob.es/es/prensa/ultimas-noticias/el-ministerio-de-agricultura-pesca-y-alimentaci%C3%B3n-presenta-un-estudio-sobre-el-comportamiento-sociol%C3%B3gico-de-los-espa%C3%B1oles-y-su-vinculaci%C3%B3n-con-/tcm:30-507218

Berg, S. (1988). Snowball sampling. In S. Kotz & N. L. Johnson (Eds.), Encyclopedia of Statistical Sciences (pp. 528-532). New Hersey, USA: Wiley-Interscience.

Carretero Sánchez, M. (2016). La comunicación de la nutrición en España. Tesis de doctorado inédita. Madrid, España: Universidad Complutense de Madrid.

Castillo Sánchez, M. D., León Espinosa de los Monteros, M.T., & Naranjo Rodríguez, J. A. (2001). Creencias erróneas sobre alimentación. Medicina General, 33, 346-350.

Castillo Valenzuela, M., Cruces Hernández, L., & Guerra Goglios, M. (2016). La veracidad de la información expuesta en las redes sociales. Revista Educación y Tecnología, 9, 26-40.

Echenove, M., & Puértolas, S. (2019). Healthy Food & Brands. Retrieved from: https://www.programapublicidad.com/234695-2/

Eurostat. (2018). What do you use the internet for? Retrieved from: https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/-/DDN-20190124-1

Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología. (2018). Encuesta de percepción Social de la Ciencia. Informe de resultados. Madrid, España, Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades.

Feldman, S., & Marks, V. (2016). Panic Nation: Exposing the myths we're told about food and health. England: John Blake Publishing.

García-García, J. A., Reding-Bernal, A., & López-Alvarenga, J. C. (2013). Cálculo del tamaño de la muestra en investigación en educación médica. Investigación en Educación Médica, 2(8), 217-224. doi: 10.1016/S2007-5057(13)72715-7.

Gutiérrez-Sánchez, I. (2016). La comunicación en alimentación y salud: una responsabilidad social. Revista Española de Comunicación en Salud, S1, S11-S14. doi: 10.20318/recs.2016.3117

Ipsos (2018). Los españoles, los europeos que más caen en las trampas de las "Fake News". Retreived from: https://www.ipsos.com/es-es/los-espanoles-los-europeos-que-mas-caen-en-las-trampas-de-las-fake-news

Murga Eizagaechevarria, N. (2016). e-ciudadanos, e-salud y redes sociales Organizarse y formarse en alimentación y salud. Revista Española de Comunicación en Salud, S1, S139-S144. doi: 10.20318/recs.2016.3133

Niland, B., & Cash, B. D. (2018). Health Benefits and Adverse Effects of a Gluten-Free Diet in Non-Celiac Disease Patients. Gastroenterology & Hepatology, 14(2), 82-91.

Pérez Rodrigo, C., & Gianzo Citores, M. (2018). Alimentación 3.0: aspectos de interés en la práctica diaria. Nutrición Hospitalaria, 35, 85-95. doi: 10.20960/nh.2132.

Pollard, C. M., Pulker, C. E., Meng, X., Kerr, D. A., & Scott, J. A. (2015). Who Uses the Internet as a Source of Nutrition and Dietary Information? An Australian Population Perspective. Journal of Medicine Internet Research, 17, e209. doi: 10.2196/jmir.4548

Rapaille, A., Gonze, M., & Van der Schueren, F. (1995). Formulating sugar-free chocolate products with maltitol. Food Technology, 49(7), 51-54.

Ros, E., López-Miranda, J., Picó, C., Rubio, M. A., Babio, N., Sala-Vila, A., Pérez-Jiménez, D., Escrich, E., Bulló, M., Solanas, M., Gil Hernández, A., & Salas-Salvadó, J. (2015). Consenso sobre las grasas y aceites en la alimentación de la población española adulta; postura de la Federación Española de Sociedades de Alimentación, Nutrición y Dietética (FESNAD). Nutrición Hospitalaria, 32(2), 435-477. doi: 10.3305/nh.2015.32.2.9202.

Sánchez, A. (2016). Mi dieta cojea. Los mitos sobre nutrición que te han hecho creer. Madrid, España: Editorial Paidós.

Spence, C. (2017). Breakfast: The most important meal of the day? International Journal of Gastronomy and Food Science, 8, 1-6.

Zhuang, P., Jiao, J., Wu, F., Mao, L., & Zhang, Y. (2020). Egg and egg-sourced cholesterol consumption in relation to mortality: Findings from population-based nationwide cohort. Clinical Nutrition, 39(11), 3520-3527. doi: 10.1016/j.clnu.2020.03.019.

Published
2021-11-30
How to Cite
Lucas-Muñoz, A. de, Martín, M. A., & Mesías, M. (2021). Nutrition and the media. Can we distinguish true information from myths? Pilot study in adults and adolescents population. Revista Española De Comunicación En Salud , 12(2), 198-205. https://doi.org/10.20318/recs.2021.5923
Section
Brief Originals